Puppy bijten- en waarom ruilen?

Puppy bijten- en waarom ruilen?

Een puppy wilt de wereld ontdekken. Zij doen dit net zoals baby’s door spullen in hun mond te stoppen. Alleen een puppy heeft scherpe tandjes waardoor spullen kapot kunnen gaan.

Er zijn meerdere redenen waarom een pup veel bijt (natuurlijk zijn er uitzonderingen):

  • Tandjes wisselen: dit begint rond de 16 weken. De melktanden gaan los zitten, nieuwe volwassen tanden komen door en dat gaat jeuken of misschien wel irriteren. Hierdoor krijgt je pup kauw behoeftes. Hier zijn speciale kauwringen voor, maar zorg dat je pup voldoende heeft om op te mogen kauwen.
  • Verveling: een pup heeft veel energie en deze moeten zij kwijt. Daar hoort lekker spelen bij en bij dat spelen hoort ook weer spulletjes pakken om de tandjes in te zetten. Maak de speelruimte puppy-proof wanneer je pup een uitgebreid speelmoment heeft. Zorg dat bijvoorbeeld schoenen aan de kant zijn en leg er voldoende speelgoed neer om mee te spelen. Ga eens samen zoekspelletjes doen of leuke tricks, zodat ze mentaal uitgedaagd worden (goed voor de ontwikkeling van de hersenen en de bewustwording van het lichaam). Verveling kan ook ontstaan wanneer jij er niet thuis bent.  Zorg voor wat uitdaging vlak voordat je de deur uitgaat. 
  • Frustratie: dit kan bijv ontstaan doordat je pup misschien nog niet alleen kan zijn, maar wordt toch zomaar aan zijn/haar lot overgelaten. Je pup kan dan als frustratie iets gaan zoeken om op te kauwen. Bouw het alleen zijn op, zorg dat je pup zich veilig voelt in een bench en geef ze wat te doen wanneer je weg gaat, bijv een Kong of een veilig kauwbotje (waar ze niet in kunnen stikken). En vertel telkens weer wanneer je de kamer uitgaat (ook wanneer je naar het toilet gaat) dat je zo weer terug bent. Ze moeten het vertrouwen gaan krijgen dat jij weer terug komt (begrijpelijk, want mama, broertjes en zusjes zijn plots verdwenen). Door telkens hetzelfde te benoemen zal het voorspelbaar voor je pup gaan worden en kan je pup gaan vertrouwen dat je weer terug komt, want die andere keren kwam je toch ook steeds weer terug.
  • Overprikkeling: dit is vaak veel voorkomend probleem waarom een pup extreem aan het bijten is in alles wat zij tegen komen (handen, armen, benen, broekspijpen, muren, bankstellen etc). Ze moeten alle indrukken van hun nieuwe leventje iedere dag, dag in dag uit verwerken terwijl ze eigenlijk ook barsten van de energie. Na zo’n energiek moment hoort ook weer een goed rust moment ingelast te worden. Slapen/ rusten op een plek waar ze niet of amper gestoord worden. Vooral in het begin zullen ze na een speelmoment van 1 uur (dit kan natuurlijk wat variëren, het geeft een indicatie) circa 2 a 3 uur weer moeten kunnen slapen. Bij stress (positieve dan wel negatieve stress) worden stresshormonen aangemaakt. Deze hormonen hebben gemiddeld 8 uur nodig om weer afgebroken te worden in het lichaam. Deze worden afgebroken wanneer een hond (pup en volwassen hond) goed diep slaapt. Een pup krijgt dagelijks zoveel nieuwe indrukken binnen dat het stressemmertje snel vol raakt. Wanneer dit emmertje vol is en overstroomd ontstaat ongewenst gedrag, dus onderanderen extreem bijtgedrag. 

Voldoende slaap lost veel op bij een pup naast een positieve opvoeding (gewenst gedrag aanleren is makkelijker dan ongewenst gedrag afleren).

Nu dat we uitgelegd hebben waarom puppy’s  bijten komen we weer terug op het ruilen. Of beter gezegd we gaan het hebben over het pakken van spullen wat je liever niet wilt dat daar op gekauwd wordt of misschien is het wel gevaarlijk voor de pup.

Dan wil je dat je ten alle tijden bij je pup (hond) kan komen. Hoe kan je dit nu trainen? 

Door ALTIJD te RUILEN!

Wanneer je pup wat heeft wat niet mag en je dit steeds weg pakt zal hij/zij gaan leren dat dit waardevolle bezit iedere keer door jou word afgenomen. Het verstandigste is dan, in de ogen van je pup, om maar gauw ver bij jou uit de buurt te blijven wanneer zij hun buit vast hebben. Of erger nog wanneer jij in de buurt komt zal de buit zo goed beschermt worden dat ze evt grommen of zelfs naar jou gaan bijten. Ze kunnen hierdoor bezitsdrang  en voernijt ontwikkelen.

Maar wat ook ontzettend belangrijk is, is wanneer ze buiten iets vinden wat gevaarlijk voor hen kan zijn, zij niet van je wegrennen. Je wilt bij ze kunnen komen of zij bij jou, zodat je snel kan handelen. Je wilt ten slotte niet dat je pup iets inslikt wat gevaarlijk voor de gezondheid is.

Dit zijn al 2 redenen waarom ruilen zo belangrijk is.

Daarnaast zal het ook interessanter worden om spullen te gaan pakken die niet gepakt mogen worden, als jij er steeds zo’n groot punt van maakt. Iets wat niet mag is natuurlijk juist super leuk om te gaan doen.

Maar hoe ruil je dan het beste?

Soms zal je van goede huize moeten komen om te kunnen ruilen. Het liefste ruil je met iets wat een hoge beloningswaarde heeft. Het moet in ieder geval interessant genoeg zijn om de buit los te laten.

De clue zit hem in jouw houding!

Zorg dat je pup deel wilt gaan uitmaken van JOUW spel en niet dat jij deel wilt uitmaken van zijn/haar spel (buit). Wat jij in je handen hebt moet ‘goud’ lijken. Dat moet zo geweldig zijn….. dat ze eigenlijk de buit in hun mond vergeten en los laten.

Het moet leuk gaan worden om iets naar jou te komen brengen, want bij jou is het altijd een nog groter feest dan wat ze vast hebben!

Wanneer jij dit zo kan overbrengen zul je zien dat je (op momenten wanneer je even niks voor handen hebt wat een hoger beloningswaarde heeft) weg kan komen met het ruilen voor een simpel brokje.

Blijf je obsessief bezig met de buit van je pup uit de mond te pakken zul je zien dat dit averechts gaat werken- “Wat van mij is is en blijft van mij.”

Vergeet niet…. Het is nog maar een pup en deze pup is de wereld aan het ontdekken, zij kennen de nieuwe regels in hun nieuwe leventje nog niet. 

Leer je pup juist wat je WEL van hem/haar verwacht.

En pak NOOIT zomaar iets af. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *