De neus van de hond

De neus van de hond

Wist je dat een hond wel 10 000 keer beter kan ruiken dan een mens?

Een van de redenen daarvan is, dat een hond 125 miljoen tot 300 miljoen reukcellen heeft en een mens heeft maar 5 miljoen reukcellen.

Wanneer wij iets goed willen ruiken moeten wij heel diep inhaleren om zo een neus vol met die geur te krijgen. Een hond heeft een veel hogere ademhalingsfrequentie dan een mens. Een hond ademt via de voorkant van de neus in en ademt uit via de zijkant van zijn neus. Hierdoor kan een hond bijna continu geur opnemen.

Honden kunnen stereo ruiken en geuren apart opnemen in de linker of rechter neusholte. Wat houdt stereo ruiken precies in? Je kunt het vergelijken met hoe wij mensen kunnen horen. Wij kunnen door ons hoofd te draaien geluiden in stereo horen. Honden kunnen dit dus met geuren.

In de mond van de hond zit nog een orgaan achter de bovenste hoektanden in de neusbodem. Dit orgaan heet het orgaan van Jacobson. Dit orgaan heeft een belangrijke functie voor de reuk. Geurmoleculen die via de bek binnenkomen, worden daar gedetecteerd. Het orgaan van Jacobson speelt een rol bij feromonen en andere geuropnames. Feromonen helpt een hond onderanderen om rustig te worden. Een moeder teef geeft ook feromonen af aan haar puppy’s via haar tepels.

Een natte neus van binnen en van buiten zorgt voor het reinigen van de neus, maar zorgt er ook voor dat een hond geuren beter in zich op kan nemen. Een natte neus is dus zeer goed voor een hond.

Wist je ook dat iedere hond een unieke neus afdruk heeft? Net zoals wij mensen unieke vingerafdrukken hebben.

Kortom een hond ziet eigenlijk met zijn neus en een hondenneus is zeer uniek.

Vaak wordt ieder graspolletje helemaal onder de loep (neus) genomen door een hond tijdens de dagelijkse wandelingen. Een hond leest als het waren de krant… wanneer, wie of wat daar is geweest.

Door middel van markeer plasjes laten honden aan elkaar weten dat zij ergens zijn geweest. Het is als het ware een soort social media in de hondenwereld.  Op verschillende locaties inchecken en alle andere laten weten dat jij daar was. Een hond kan dus ruiken aan de urine welke hond dit is.

Wanneer een hond in een onbekende situatie terecht komt zal je zien dat een hond als eerst zijn neus in de lucht zal steken en flink inhaleert, daarna zal hij zijn neus aan de grond richten om daar verder te snuffelen. Hij is informatie aan het verzamelen over deze onbekende situatie. Wanneer de hond al deze informatie heeft verwerkt zal hij bepaald gedrag laten zien. Dit gedrag is gebaseerd op zijn emoties. Deze emoties zijn weer gebaseerd op gebeurtenissen uit zijn leven. Hoe heeft hij bepaalde situaties ervaren? Welke associaties heeft hij hiermee gemaakt? Waren deze positief of negatief? En wat heeft hij hiervan geleerd?

De hondenneus……. een onmisbaar deel van de hond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *