Aandachtsoefeningen

Aandachtsoefeningen

Met aandacht wandelen

Met deze oefening is het de bedoeling dat je hond echt zijn aandacht bij jou heeft. Wanneer je hond snel onder de indruk is van de omgeving is het van belang dat je de wereld tussen jou en je hond niet te groot wordt. Een halve meter afstand, tussen jullie twee, kan voor een hond, die veel met zijn omgeving bezig is, al echt een hele wereld zijn. En zo het contact met jou makkelijk verliest.

 1. Ga voor je hond staan met een open houding, houd je handen op ongeveer neus hoogte van je hond, zorg dat de binnenkant van je handen richting je hond wijzen. Je handen zijn dus open. Let hierbij wel op dat je lichaamshouding zoveel recht overeind blijft, of probeer niet te veel met je bovenlichaam over je hond heen te hangen, dit kan namelijk intimiderend voor je hond zijn.

 2. Zorg ervoor dat je vingertoppen als het waren als een magneet voor de neus van de hond zijn. Er mogen enkele centimeters dus je vingertoppen en de neus zitten. Waarom honden handen vaak zo interessant vinden om achteraan te gaan? Omdat er altijd voer uit onze handen gegeven wordt en waarom gebruiken wij dit gegeven dan niet in onze oefening?

  Ga nu achteruit lopen. Wanneer je hond achter je handen aangaat mag je zeer positief blijven kletsen tegen je hond. Het gaat tenslotte om die aandacht voor jou. Wanneer je hond geen aandacht meer voor jou heeft zeg jij ook niet meer. We gaan dan een andere kant op lopen. Bij deze oefening praat je dus alleen tegen je hond wanneer hij aandacht voor jou heeft.
 1. Wanneer je achteruit loopt komt je click moment tijdens het achteruit lopen. Je begint na 2 stappen al te belonen door te clicken en het voertje te geven. Denk hierbij aan dat je eerst clickt en dan pas met je hand naar je beloningstasje gaat. Wanneer je al voer in je hand hebt of al naar je tasje gaat met je hand, gaat je hond daarop anticiperen. Hij zal dan meer met het voer bezig zijn dan met jou. Wanneer je de hond te vaak achter voer aan laat lopen, zal hij minder snel iets leren hij is dan tenslotte alleen maar met eten bezig…. voer, voer, voer…..hebben, hebben, hebben en slaat dan niet goed op wat voor gedrag hij op dat moment vertoond en dat hij daarvoor beloond wordt.
 1. Als deze 2 stappen herhaaldelijk goed gaan, ga je dit verruimen naar 4 stappen achteruitlopen. Onder tussen mag je nog steeds gezellig blijven kletsen tegen je hond als hij nog steeds aandacht voor jou heeft. Na 4 passen achteruit komt de click en dan de beloning.
 2. Wanneer je hond met veel aandacht met je mee blijft lopen terwijl jij nog achteruit loopt, wordt dit het moment om tijdens het achteruit lopen om te gaan draaien. Nu loop jij weer in dezelfde looprichting als je hond. Allebei vooruit, je draait dus in. Je click moment komt nu als volgt: je loopt samen achteruit, aandacht voor jou betekend lekker kletsen tegen je hond, wanneer je omdraait en vooruit gaat lopen is je click moment wanneer je 2 passen samen loopt. Je hond moet dan nog wel in de positie naast je been zijn. Wanneer je hond je voorbij schiet, ga je weer de andere kant op en begint weer met achteruit lopen.

 3. Nu ga je de aantal stappen uitbreiden met vooruit lopen. Wanneer 2 stappen herhaaldelijk goed gaan, ga je dit uitbreiden met 4,8,16 etc.

Hand Touch

Dit is altijd een leuk spel als jij je hond even bezig moet houden wanneer jullie even moeten wacht, of wanneer de aandacht ver te zoeken is. Hier voor kan je ook een target schijfje gebruiken. Het is de bedoeling dat de neus van de hond de binnenkant van je handpalm aanraakt. Wanneer je hond je hand aanraakt is dat je moment om te clicken en daarna volgt de beloning. Let hierbij wel op dat je niet je hand in het gezicht van de hond drukt. Het is juist de bedoeling dat je hond naar jouw hand toe komt en niet andersom.

 1. Ga even op je knieën zitten of op je hurken. Beide handen houd je op je rug. Haal nu je linkerhand te voorschijn, biedt deze aan, met de binnenkant van je hand richting de hond. Zorg dat dit verrassend komt, zodat je hond nieuwsgierig is. Weet je nog… uit je hand komt altijd voer dus die hand is eigenlijk al interessant. Op het moment dat zijn neus je hand aanraakt click je, je geeft nu met je andere hand de beloning. Op dat zelfde moment kan je je linker and weer op je rug plaatsten. De hand is weer verdwenen en je kan hem weer als verassing aanbieden wanneer de beloning op is. Dit doe je evt 7 x.

 2. Nu ga je hetzelfde doen, maar dan met je rechterhand.

 3. Wanneer je merkt dat je hond dit spelletje in de gaten heeft kan je je hand op verschillende hoogtes aanbieden en evt wisselen tussen links en rechts. Zo wordt het onvoorspelbaar en interessant voor je hond. Wanneer je wat verder bent kan je dus bijvoorbeeld ook je hand tussen je benen aanbieden, wanneer je rechtop staat.

 4. Als de aandacht volledig bij jou is kan je dus verder gaan werken aan een oefening die je wilt gaan doen. Bijv verder wandelen, zit, lig en noem maar op, de aandacht is weer bij jou.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *